torsdag 26 juli 2007

Almedalsveckan 2007!

Dag 3 - Lunch för att lyssna på hur vården i Sverige kan effektiviseras.


Behövs stora företag i vården?, seminarium av Nutek och Almega. Vi var på Friheten, och källaren blev så full att inte alla som kom kunde lyssna. Säger en del om intresset.

Bostadspolitisk debatt av jagvillhabostad.nu. Bra debatt, där skiljelinjerna mellan SSU:s Laila och mig blev önskvärt tydliga. Laila tycker den gamla politiken har fungerat bra och har inga nya lösningar.
Björklund anlände idag och deltog i flera intressanta debatter, bland annat den här med LO som handlade om hur man ska kunna byta yrke i ”vuxen ålder”. Riktigt intressant faktiskt, och Björklund var på hugget.

Träffade Svenska Riskkapitalföreningens VD Tom Berggren och fick lära mig mer om en spännande del av Sveriges investeringsvärld. Kul att de vill bli mer utåtriktade och öppna.


Kiss for Klimate – givetvis hånglar vi för välgörenhet!


Unga arkitektstuderande hade ett spännande hörn av Almedalen och diskuterade politik och arkitektur. När vi hade enats om att Läppstiftet i Göteborg är gräsligt kom vi genast på god fot.


Ja, just det: KD-dagen. Men Hägglund, som annars brukar vara lysande, höll ett ganska slätstruket tal. Gillade givetvis biten om den nya satsningen på vårdtillgänglighet över webben, LUF har ju pratat och motionerat om det ett tag.


Dagen avslutades med ett besök på premiären för Underbar, Gotlands första queerclub. Trots avsaknaden av ett riktigt bra dansgolv var det en skön klubb!


Dag 4 - Energipolitiska debatter, SKB:s om kärnbränsle och diskussion om hur man använder el i framtiden.

Vi var på SKB:s Sigyn och var egentligen en identisk panel hela tiden, så jag nöjer mig med Ellas piratstil som illustration. Go Ella!

Idag, äntligen lite politik som skapar känslor: LUF Norrort tillsamman med Flyktingfonden och SOL-klubben hade mingel och releasefest för nya hemsidor. Jag, Birgitta Ohlsson, Philip Wendahl (LUf:s förbundsstyrelse, SOL-klubbens grundare) och Patrik Björklund, eminent ordförande i Flyktingfonden, höll appeller och här på bilden minglar Douglas och Hannah.


Dag 5

Inledde dagen med ett av LUF:s ordnade seminarium tillsammans med RFSL ungdoms Alex. Jag hann bara stanna en kort stund, men diskussionen om normer var engagerande. Rusade sedan iväg på debatt om killars ohälsa och osunda könsroller.
Ett av Almedalens mest intressanta (och över alla politiska gränser mest besökta) seminarium ordnades av bland annat Tidningen Fokus. Diskussionen rörde sig kring alliansregeringens möjlighet att sitta mer än en mandatperiod. Här ses de fyra partisekreterarna diskutera om de är höger eller inte, och om familjepolitiken ställer till besvär.


Johanna Nylander, en av LUF:s fräsigaste feminister, njuter av en Girlie. ”Inte så god – men man måste ju ha glittret” kommenterar hon.

Migrationsministern på besök. Tobias Billström gjorde bra framträdanden idag när han pratade om regeringens framsteg för att göra arbetskraftsinvandring möjlig. Här hos Västsvenska Handelskammaren – intressant att ha näringslivet som utfrågare, vanligtvis är det ju bara facken som har synpunkter.

Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare frågas ut och är rolig och självironisk. Fångas även han i regionfrågan, som så många före honom. Han verkar dock mest nöjd med det.

Dag 6

Började morgonen med en uppföljning på gårdagens debatt om killars könsroller och diskuterade feminism. Debatten var alldeles för kort och fastnade som vanligt i den fåniga debatten om vård ska få drivas av privata aktörer eller inte. MUF berättade dock, intressant nog, att de är totalt jämställda (utifrån sin viktade medlemskår). Intressant. Hur de lyckats med det fick vi inte veta – och speciellt mycket problematisering om hur medlemskåren ska bli mer jämställd i rena siffror kom inte heller. Här ser vi moderatorn och dessutom vårt glada Fp-kommunalråd från Halmstad, Suzanne Åkerlund.
Därefter följde veckans bästa seminarium, ordnat av SIDA. Flera intressanta dragningar om hur EU:s utvidgning, övergångsregler i olika länder och kommande regler för arbetskraftsinvandring hölls. Den avslutande debatten blev lite konstig. Ali Esbati, vänster, ska ha all cred för att han lyfte flyktingfrågan, och att Billström inte ville beröra den (eller publikfrågan om de papperslösa i Sverige) är tråkigt. Å andra sidan var det inte debattens fokus, och det var synd att fokus tappades.

Lite sommarbilder får man unna sig, när det äntligen blev sol: Majed, lite butter, f-sek Jimmy Drushammar bakom stora solglasögon och givetvis Samuel, DO Väst, med delar av sitt distrikt och annat LUF-folk.
Vänsterns dag idag. Vad ska man säga? Både Ida och Lars O höll anföranden med problembilder som verkligen berörde – men så fort de kommer till vem som gjort fel, vem som har ansvaret eller vad som behöver göras ryser man. Så synd, så fel. Gällande ung vänsters affischer: Är detta alltså ett försök till självironi, eller vad?

Väst passade i alla fall på att kampanja lite om vänsterns ekonomiska politik…Jag lyckades slå mig upp till landsomfattande kaos i ekonomin med en socialistisk regering.

Helt klart Almedalens mest störda kampanj. Det måste vara folk som skämtar. Högerpartiet de konservativa kampanjar upprört om att Sverigedemokraterna har tagit deras logga (också en blåsippa, men lite annorlunda vinklad.) De delar ut flygblad med loggornas utveckling genom tiderna. Jag har bestämt mig, jag tror att det är ett mycket roligt och långtgående skämt.

Dag 7

Fp-dagen, och solen lyser givetvis. Under tiden Helena, Linda och jag blåste upp och snörade ballonger fick vi besök av en trevlig Arvid, som hade med sig den stora genomskinliga ballongen, som en konstnärsvän till honom gjort. ”Snippa heter det” står det på ballongen, visst är den fin?
Fp-minglet var riktigt ordentligt, med tanke på att det var sista dagen och solen sken på riktigt för första gången på hela veckan.
Cecilia Malmström och Mikael Jansson med sina tvillingar här sällskap av Håkan J.

Liberala studenter lapar sol.

Gamla partiledare lägger sin semester helt rätt.

Folkpartiets pantertanter, Magareta, Anita och givetvis Susanne.

Karolina från väst har koll på ballongerna.


Nyamkos tal var lysande, jag lägger en länk här och låter det avsluta veckans betraktelser. http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/PersonalPage____2323.aspx