fredag 28 september 2007

Fredag 28 september - Rödklätt för Burma



En Emily the Strange-tröja var det enda röda jag hade - och nog passar texten "have a heart" ganska bra idag. Ikväll blir det manifestation på bland annat Medborgarplatsen i Stockholm till stöd för Burmas demonstranter, och LUF väljer idag att vädja också till det civila samhället. Det är Kina som är den vitkigaste spelaren för att inte blockera FN och för att förhandla med Burma. Kina reagerar mycket lite på världspolitiska händelser, men definitivt på det som berör landets handel och ekonomi. Politiskt kan vi inte bojkotta OS, men olympiska kommittén och enskilda idrottare kan göra det - och pressen på Kina har fungerat förut och kan fungera igen. Jag hoppas att vi får fler att agera själva, enligt sig egen moral och solidaritet, och inte bara sätta sin tillit till att poliker ska "göra något". Vi lever inte i parallella samhällen. De som har makt, oavsett vilken typ av makt, har också ett ansvar att använda den. Vi kräver det av Kina, likväl kan vi kräva det av politiker, av alla som idag manifesterar i röd tröja och av dem som gör OS, och legitimiten spelen medför, möjlig.


måndag 24 september 2007

Måndag 24:e september - Ny förbundssekreterare..


Efter en helg av möte med förbundsstyrelsen börjar veckan härligt: Anna Broman börjar på sitt nya jobb som förbundssekreterare. Vi andra drar en suck av lättnad och lassar på Anna ton av arbetsuppgifter. Välkommen in i gänget, Anna!


17 september - Alliansregeringen ett år

Degen firades med en orange vitbok (hur många gånger kommenterades inte just färgen?) torgmöte med de fyra ledarna, kampanj (här syns en orangeklädd Tom Hedman), statsrådsutfrågningar, seminarium med statsråden (jag fick nästan ett enskilt samtal med migrationsminister Tobias Billström eftersom vi bara var två som dök upp till hans seminarium. Bra samtal, även om vi tycker mycket tvärtemot varandra i många av asylfrågorna. Tog givetvis upp frågan om gömda barns rätt till skolgång - och medan han erkänner rätten är han skeptisk till att bygga system som gör det reellt möjligt för de gömda barnen att gå i skola utan att utvisas.) och alliansfest på kvällen.





torsdag 20 september 2007

6-9 september. Folkpartiets Landsmöte

Under helgen, och precis efter min födelsedag, hade partiet landsmöte. Ett bra sådant för LUF - den kompletterande psykiatrirapport som vi lade fram mottogs väl och gav bra diskussion, och ungefär tre fjärdedelar bifölls. Dessutom avslutades landsmötet helt lysande med att ett enhälligt landsmöte, efter att partistyrelsen jämkat sig, biföll mitt yrkande om att partiet skall verka för att göma flyktingbarn ska få gå i skola i Sverige. Inte dåligt, när det är skolministerns parti som tycker det!

Votering: Den första voteringen. Återigen beslutade landsmötet att hela partinamnet skulle användas - "Liberalerna" får inte kapas bort. Rafflande debatt.

Lars höll sitt sista tal och blev ordentligt - och i flera omgångar - avtackad.

EU-ministern blev vald till partiets vice ordförande.

Peter Giesecke, ordförande Liberala Studenter, var upp och slog ett slag för högskolan...

F.d. LUF-ombudsmannen Isabel Sommerfeld visade vart karriären är på väg nu med ett asbra sångframträdande.

Birgitta Ohlsson är givetvis uppe i talarstolen fler gånger med kraftiga argument.

Helene Odenjung blev vald till andre vice ordförande. Tyckte hon att Fp-landsmötet var roligare än LUF-kongressen?

Det var många duktiga luffare uppe i talarstolen som också satt ombud. Här är Patrik Björklund från Dalarna...

Paula Röttorp är egentligen inte luffare längre men betraktas så av oss. Mest för att vi vill sola oss i lite av hennes briljans.

Majed Safaee, förste vice ordförande LUF...

Carl B Hamilton var medförfattaren på en motion som rört upp känslor och skapat mediastormar: Att partiet skulle förändra sin biståndspolitik, gå ifrån enprocentsmålet och förändra inriktning till att även kunna använda biståndet till militära insatser. Det blev en het debatt - men utgången var klar redan från början. Partiets biståndspolitik ligger fast.

...Fredrik Malm, förre LUF-basen, var också uppe och härjade i talarstolen.

Alliansens partiledare besökte landsmötet och frågades ut i vänskaplighet. Jan tog sin plats i kretsen och verkade trivas.

Här sitter det nya partipresidiet och öppnar nya styrelsens första möte. Partisekreterare Ullenhag är ännu inte vald och får egentligen inte närvara och gömmer sig därför konsekvent i sin portfölj.


onsdag 5 september 2007

Köttberg och lammkött - Tisdagen den 4 september

Dagen präglades väl visserligen mest av landsmötesförberedelser, men hade två uppbrott: P3s Kvällspasset, en kort intervju om Björklunds äldreutspel - det borde vara likabehandling i fokus, diskriminering varken av köttberg eller lammkött, gamla eller unga. Fick frågan om vilken typ av straff jag tyckte man skulle få om man diskriminerade och tänker nu efteråt att slag med käpp kanske hade varit ett bra svar. Efter P3 kilade jag in på Globaliseringsrådets första möte. Leijonborg öppningtalade stolt och Göran Rosenberg resonerade på temat "Föder globaliseringen extremism?" och publiken släpptes in i diskussion efteråt. Ganska mosig i huvudet själv efter dagens arbete var globaliseringsdiskussionen riktigt upppiggande och debattinläggen kändes riktigt spirituella. Mitt nya favorituttryck dök upp: psykohistorisk rubbning, som grund för terrorism.